Alternatief voor de privacyverklaring van Facebook

Met het idee om een alternatief te ontwikkelen voor de privacyverklaring van Facebook (geen opdracht van Facebook), won Janneke Boerman samen met designer Lieke Beelen de Haagse Vernieuwers Prijs.

In een intensief traject dat bestond uit een service design onderzoek hoe gebruikers hun privacy ervaren, co-creatie sessies, het ontwikkelen van prototypes en  gebruikerstesten werd deze alternatieve verklaring van Facebook ontwikkeld.

Benieuwd naar deze visuele verklaring? Klik hier

Voor gebruikers van Facebook is privacy een abstract begrip en is het lastig om de antwoorden op hun vragen te vinden in de lange verklaring. Daarom laat deze alternatieve verklaring zien wat Facebook bijvoorbeeld vastlegt als iemand een foto plaatst op Facebook of een quiz via Facebook speelt. Daarnaast is de lange verklaring opgesteld in meer begrijpelijke taal, gelaagd opgebouwd en doorklikbaar. Dit zorgt voor een prettigere leeservaring.

Dit innovatietraject leverde belangrijke inzichten op voor het opstellen van heldere privacyverklaringen voor bedrijven en organisaties. Volgens de wet (Algemene verordening gegevensbescherming) moeten privacyverklaringen beknopt en eenvoudig toegankelijk zijn.

Wil je ook een heldere privacy verklaring? Neem contact met ons op.